anjasflock

Direktlänk till inlägg 23 mars 2009

Ledarskap, kap.2.

Av Anja - 23 mars 2009 13:17

Ojoj, det är ju trevligt att väcka debatt ibland!

Jag väljer att här lyfta upp ett bloggsvar jag fick idag, (på mitt inlägg om "ledarskap".) Resonemanget fortskrider, således...


Lena, som är anonym, skrev följande till mig:


"Anja den allsmäktige!?!?

Att hålla på med hund är det bästa som finns. Det finns många olika metoder och många olika hundar. Det gäller att hitta det som passar just mig och min hund.

Att gå ut att säga att något är FEL, då undrar jag, är du fullärd? kan du allt?

Är det DU säger det rätta?


Ledarskap. Det är allmänt sett i livet en väldigt god egenskap. Bra att ha på sin arbetsplats. Bra att ha i skolan. Bra att ha på kurser. Men inom vissa grupper i hundvärlden är det tydligen något dåligt.

Precis som att ledarskap skulle vara förknippat med att vara elak mot sin hund, att inte ha en hund som arbetar med glädje.

Jag tror att det vore väldigt svårt att komma någonstans med sin hund om man inte har ledarskap.


Du skriver: Jycken gör utfall mot andra hundar el. kommer helt enkelt inte direkt på inkallning.... just det, du gissade rätt!

Diagnosen lyder: Inget ledarskap. Just det du måste lägga ner tid på att TRÄNA för att komma tillrätta med problemet.

GIVETVIS måste man TRÄNA sin hund, hur ska den annars lära sig mågot.

Jag tycker visst att det visar brist på ledarskap om hunden skulle bete sig som ovan. Och jag tvivlar på att du skulle låta dina hundar göra så????

Alltså lär vi hunden att inte göra så, hur vi gör är väldigt olika. Men kontentan av det hela är ändå att jag som ledare lär hunden vad jag vill att den ska göra.

Vad är det då om det inte är ledarskap, el. samarbetspartner med bestämmanderätt, el. vad man nu kan hitta på att kalla det????? "

Lena


...och Anja (den allsmäktige) svarar:


Det är ju en herrans tur, att jag har en blogg där jag faktiskt får skriva precis vad jag vill och uttrycka mina ÅSIKTER hur mycket jag vill.

Det är lite komiskt att du, Lena, uppfattar mig som om jag tycker mig vara allsmäktig? Och som om jag tror mig vara fullärd?


(HAHAA!! Om SÅ vore fallet, skulle allt vatten vara vin och jag skulle inte lägga ner en krona på att fortbilda mig inom hunderiet!! Det skulle ju inte behövas, eller hur?)


Lena, du tolkar mina åsikter som fan läser bibeln!!

Exakt VAR i  min tidigare text, skriver jag att man INTE ska individanpassa träning? Exakt VAR i texten skriver jag, att det är OK att låta sin hund bära sig illa åt??? (Jaga, inte komma osv)


Du skriver att ledarskap (förmodar att du menar ett BRA sådant) generellt sett är en GOD egenskap? Jamen visst!! Självklart!! Har jag någonstans skrivit i min text, att ledarskap i sig, är ngt dåligt???


Jag tar det EN GÅNG TILL:

Det jag fullkomligt SPYR på snart, är just det förbannade tjatet om att ledarskap är nyckeln till allt. Och det jag lika mycket spyr på, är TOLKNINGARNA av det. Om bara alla tolkade det så som du beskriver det (god ledare i olika sammanhang, med allt vad det innebär), så vore det väl gott och väl, men så ÄR det ju INTE! Ordet är fullkomligt förstört av rang o dominanstänk, av tänket att hundar är uppåtsträvare på en fiktiv rangskala och tar över, så fort de får en chans, av tänket att vi måste bevaka vår plats i hierarkin osv osv.


Du skriver: Att du tror "att man har väldigt svårt att komma någonvart med sin hund om man inte har något ledarskap."

Jag tycker så här: Man har väldigt svårt att komma någonvart med sin hund, om man inte har KUNSKAP.


Det blir så otroligt tokigt, om stackars hundägare får höra ledarskapstjafset, utan att få en EXAKT bild av vad det innebär. Lägg därtill, att de måste gissa sig till just den instruktörens definition. Varför måste man envist hålla fast vid begrepp som inom hunderiet ger så mkt utrymme för feltolkningar???


För en person betyder ledarskap, att "alfarulla" hunden på backen, för så gör vargarna???

För ngn annan, betyder det att hålla sin position överst i rang?

För en tredje, att käka ett jäkla kex, innan jycken får sin frukost?

För en fjärde, att helt enkelt bestämma över hunden? (Vilket vi de facto måste)


Varför inte göra det så förbaskat mycket enklare, genom att tala om och lära ut metoder, istället????


Lena, kan du förstå, att det är själva begreppet och de många tolkningarna jag vänder mig emot? Jag har övh inte diskuterat metoder och vilka metoder som är rätt och fel...


Kan du förstå, att bara för att jag avskyr flummigheten och missbruket av det jäkla ordet, INTE säger att vi inte får säga ifrån till våra hundar, eller att de får löpa amok vind för våg???


Kenth Svartberg (fil dr etologi) har en sjysst modell, som jag tusen ggr hellre använder på kurs, än tjatar om ledarskap:


Grunden heter TRYGGHET. Sedan har vi BESTÄMMANDE och till sist SAMARBETE. Ju mer samarbete, desto mindre bestämmande behövs det.


Jag lär mkt hellre ut metoder för ovanstående, än tjatar om ledarskap.

That´s me. Allsmäktig å allvetande, eller inte.


 
 
Ingen bild

Maria, Zazza, Kiwi

11 april 2009 12:12

Jag tycker att det är synd att det ska var så fel att använda ordet ledarskap. Att det ska ge så mkt utrymme för olika tolkningar. Jag tror som du; att om hunden går ut före mej så börjar inte hunde bestämma, eller om den äter innan mej osv.
ledarskap är ju för mej att jag visar min hund hur den ska bete sej och uppföra sej, jag har sista ordet! och jag kan tala om för min hund att nää detta var fel! men att tala om för folk så fort det är nåt att du har inget ledarskap över din hund är löjligt. Och för att få ledarskap ska du lägga dje över din hund och bita den i örat. Vad är ledarskap i det??? Jag tror snarare att hunden tycker att matte eller husse är jäkligt otäcka då. men att gå in och tillrättavisa kan man ju göra på hundra olika sätt och man måste hitta ett sätt som en egen hund tar åt sej av. och inte bara skakar av sej. min hund tar åt sej väldigt mkt om jag tar i henne och sen pratar med mörk röst, mkt mer än om jag skulle slänga omkull henne och gapa och skrika..
Sen är man inte mer än människa, man gapar åt sin hund nån gång ( eller flera)

Tycker du skriver bra, fats jag skulle önska att man kunde använda ordet ledarsap för det är ett jäkla bra ord!
ha dte gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anja - 16 februari 2017 10:40

12-14 maj är det dax igen! Välkomna till öland och såklart Bläsinge bygata på vårfest. Här hemma håller vi som vanligt Öppen trädgård, med både fiskdamm, sköldpaddsdamm och lilla gölen, full av grodyngel. Här finns även kryddgård, stenläggningar, l...

Av Anja - 23 september 2016 14:26

Konstnatten fredag den 30 september kl. 19-24: Nattvandring i dammträdgården. Medtag gärna ficklampa! Vi bjuder på en mysig rundtur bland dammarna i skenet av marchaller och ljusslingor.   Lördag den 1 okt håller vi Öppen Höstträdgård...

Av Anja - 18 juni 2016 09:31

Välkomna till Bläsinge bygata och Norra Möckleby på öppna trädgårdar, konst och konsthantverk! Självklart håller även jag öppet, med trädgårdsinspiration, betongkrumelurer, dammar mm. Vi hade massor av besökare under Spirar-dagarna, så jätteroligt....

Av Anja - 25 maj 2016 19:30

Ja hej å hå, nu är det dax igen..... Jag trädgårderar och gjuter betongkrumelurer för glatta livet. Försöker passa in hunderi och valpbestyr samtidigt. Så roligt och så självpåtaget jobbigt! Puh!   Varmt välkomna till Bläsinge 27-29 maj! Här är f...

Av Anja - 21 januari 2016 14:28

Det har varit ett händelserikt trädgårdsår och tack vare en engagerad och händig man, har vi genomfört ett par drömprojekt! Per byggde färdigt det nya staketet mot vägen och en ny gånggrind. Himmel så bra det blev!!     Innan Öland Spirar, bestämd...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards