anjasflock

Direktlänk till inlägg 23 mars 2009

PS: Metoder

Av Anja - 23 mars 2009 15:30

Ett litet PS, ang förra inlägget......

Lena skrev:

"Att hålla på med hund är det bästa som finns. Det finns många olika metoder och många olika hundar. Det gäller att hitta det som passar just mig och min hund.

Att gå ut att säga att något är FEL, då undrar jag, är du fullärd? kan du allt?

Är det DU säger det rätta?"


Anja (den allvetande och fullärda) svarar:

Om vi nu ska gå in på METODER, (vilket jag alltså inte ens andats om tidigare) så undrar jag: Tycker du verkligen inte, att det faktiskt finns metoder som är fel????? (Oavsett hundindivid, alltså?)

Det tycker jag!


För hundra år sedan, fick jag rådet att slå min hund i pannan för att lära den "ställande under gång." Kan den metoden vara rätt på NÅGON hundindivid?


Är det någonsin rätt, att trycka ner en hund i marken? Är det någonsin rätt, att köra ignorering om hunden attackerar en annan hund? Är det någonsin rätt, att använda elhalsband? osv osv...


Jag vågar påstå, att det finns en uppsjö av metoder som är FEL, oavsett hund/hundägare och det behöver man verkligen inte vara varken fullärd, eller allkunnig för att begripa.


Mig har talat. UGH.



 
 
Ingen bild

Lena

23 mars 2009 20:16

För det första måste jag få säga, att skriver man under något med sitt namn så är man väl inte anonym?
Jag heter Lena och vi känner inte varandra. Jag brukar vara inne och läsa i din blogg. Och självklart får man skriva vad man vill i sin egen blogg. När man utrycker sig som dig så, är det väl ändå för att skapa en debatt, annars skriver du väl inte ut det på internet?

Visst finns det massor som jag tycker är "rätt el. fel", men det betyder inte att samma saker är det för dig el. för någon annan.
Självklart tycker jag inte att man ska slå sin hund i huvudet vid inlärning av ställandet mm.

Du skriver: "Har jag någonsin skrivit i min text, att ledarskap i sig, är något dåligt?"
Ja, så tolkar jag det, eller låter detta som något bra?
Ledarskap=flummigt begrep
Det överskattade ledarskapet.
Ord som minihitler mm.

Jag tycker det verkar som att du hänger upp dig på ORD. Jag skriver: Att ledarskap behövs för att komma någonstans, och du svarar med: Att det är kunskap som behövs.
För mig ÄR ledarskap: TRYGGHET, KUNSKAP,BESTÄMMANDE OCH SAMARBETE.

Och angående individanpassad träning som vi båda uppenbarligen tycker är viktigt.
På dig verkar det som att du förkastar och ger ett löjets skimmer över alla metoder som kräver att man behöver ta i med sin hund.

Helt klart är att vi lägger olika värderingar i ordet LEDARSKAP. För dig är det något negativt och jag vet inte var du har fått dessa associationer till ordet ifrån.
Jag har bara positiva ass. till ordet och på min klubb så är det ett ord som är förknippat med enbart positiva känslor och att man har ett fint samarbete med sin hund.

PS. Såg en kommentar från en Susanne, som jag inte har en aning om vem det är, men hon vet tydligen vem jag är??????
Susanne-jag har också väldigt kul i hop med min hund, som är jätteglad och inte det minsta rädd för mig, och jag har ett bra ledarskap. Konstigt va!!!

Lena

 
Ingen bild

Anja & flock

24 mars 2009 10:46

Hej igen Lena!
Min kommentar ang anonymiteten hängde helt enkelt samman med, att jag annars hade länkat ditt namn till blogg eller hemsida.

Ang Susannes kommentarer, har jag på hennes egen begäran tagit bort dessa, bla. pga missförstånd.

Ang debatt, ja jag skriver för att väcka tankar. (Och debatt tydligen;))
Men helt ärligt, inledningen till ditt svar till mig, var ju eg inget debattinlägg, utan mer att betrakta som ganska... oförskämt.
För visst måste vi få ha åsikter, ibland starka sådana, UTAN att få i huvvet typ: "Tror du att du vet allt, eller???"

Ja, jag hänger upp mig på ORD. Det är PRECIS det jag gör. OCH de ofta förekommande feltolkningarna av själva ordet.

För mig kan det ALDRIG bli annat än fel, när ledarskap sätts in i sammanhanget FLOCKledare/RANG mellan hund-människa osv osv.
Om du aldrig någonsin hört ordet uttryckas i dessa (i mina ögon) TOTALTOKIGA tolkningar, så är du antingen lyckligt ovetande, eller tänker själv i dessa banor.
Vad vet jag?
Och för att inga missförstånd må uppstå: Jag är helt övertygad om, att vi båda älskar våra hundar och vill deras absolut bästa;)

Ang metoder:
Nej. Jag drar verkligen inte ett löjes skimmer över någonting. Jag FÖRKASTAR däremot metoder som innebär ex. onödigt våld mot hund, bygger på okunskap osv.
Jag tycker naturligtvis även, att man måste få TA i sin hund. Ibland behövs i vardagen ett grabbatag i pälsen och en åthutning. Konstigt vore det väl annars?


Själv har jag ganska kort stubin, vad gäller ohyfsat beteende i vardagen från mina hundar.

Om mina hundar VET vad ordet "vänta" betyder och någon ändå tränger sig ut genom dörren, tja då kan du lugnt räkna med att även jag, hugger fast i vad jag får tag på och läser lusen av vederbörande. Litet ex bara.

Däremot sätter jag inte likhetstecken mellan att jycken trängde sig ut och jycken tror därmed att den är flockledare....
DET är i mina ögon bullshit.

Ja, vi kan diskutera oss blå.
Du har uppenbarligen inte mötts av människor, som fått höra att: "Den å den sa till mig att jag har dåligt ledarskap, min hund har fått klättra i rang..."

Det har jag. Massor av ggr (och det har inget med SBK att göra.) och jag vill förbanne mig förklara krig mot detta synsätt.


 
Syster

Syster

24 mars 2009 13:44

Heja heja!!!! Ordkrig på högsta nivå.. Blondinbella släng dig i väggen! :) /Syster K

http://lyckobringande2blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anja - 16 februari 2017 10:40

12-14 maj är det dax igen! Välkomna till öland och såklart Bläsinge bygata på vårfest. Här hemma håller vi som vanligt Öppen trädgård, med både fiskdamm, sköldpaddsdamm och lilla gölen, full av grodyngel. Här finns även kryddgård, stenläggningar, l...

Av Anja - 23 september 2016 14:26

Konstnatten fredag den 30 september kl. 19-24: Nattvandring i dammträdgården. Medtag gärna ficklampa! Vi bjuder på en mysig rundtur bland dammarna i skenet av marchaller och ljusslingor.   Lördag den 1 okt håller vi Öppen Höstträdgård...

Av Anja - 18 juni 2016 09:31

Välkomna till Bläsinge bygata och Norra Möckleby på öppna trädgårdar, konst och konsthantverk! Självklart håller även jag öppet, med trädgårdsinspiration, betongkrumelurer, dammar mm. Vi hade massor av besökare under Spirar-dagarna, så jätteroligt....

Av Anja - 25 maj 2016 19:30

Ja hej å hå, nu är det dax igen..... Jag trädgårderar och gjuter betongkrumelurer för glatta livet. Försöker passa in hunderi och valpbestyr samtidigt. Så roligt och så självpåtaget jobbigt! Puh!   Varmt välkomna till Bläsinge 27-29 maj! Här är f...

Av Anja - 21 januari 2016 14:28

Det har varit ett händelserikt trädgårdsår och tack vare en engagerad och händig man, har vi genomfört ett par drömprojekt! Per byggde färdigt det nya staketet mot vägen och en ny gånggrind. Himmel så bra det blev!!     Innan Öland Spirar, bestämd...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards