anjasflock

Alla inlägg under februari 2014

Av Anja - 2 februari 2014 10:33

Pass 2: 4 lättflyttade får i stora fållan.

Effektiv tid 10 min. Målet var främst att slappna av och minska på "inhoppen" då fåren står stilla mot stängsel, genom att hjälpa till att tänka runt. (Regn, så ingen film)


Z behöver jobba upp tålamod att bara stå och trycka på fåren utan att vilja sprätta igång dem, men vi struntar i det nu och försöker hålla så mycket rörelse som möjligt. När tex fåren hamnar mot staketet, vilket de gör hela tiden även om fållan är stor, ser jag till att vara där och "skydda" dem. Så fort Z tänker ordentligt åt sidan (vilket håll som helst) så bjuder jag på den rörelsen och han får gå runt och plocka ut. Det är så tydligt att om det tar lite för lång stund, kommer en urladdning då och rörelsen runt blir snabb och tjoheijig;) Då gör vi om och ser till att det blir lite lugnare nästa gång. Emellanåt gick jag även igenom flocken, klappade och tog undan honom. Det får inte gå för mycket mönster i träningen, sånt fastnar så jäkla fort!


Så det vi gjorde nu, var eg mest att "dansa" med djur å förare, lyssna och göra saker med hjärnan ÄVEN om tassarna pinnar lite fort. Jag la också till många inkallningar, typ: Jag går bakom/bredvid beredd med linan, Z ligger på avstånd från fåren, får smack och går mot djur. Ligg och så inkallning när han inte kan komma närmare fåren utan att skrämma dem. För att få honom lite villigare att släppa djuren och komma fick han allt som oftast bara fortsätta från mig igen och göra ett microhämt. Lite spänd åt höger, jättefin åt vänster. Han kom riktigt fint på inkallning efter några gånger och reste sig även och gick MOT djur med koncentration.

Jag vill egentligen att han så fort det bara går, ska komma igång att GÅ med djur (utan mig på andra sidan flocken), inte tänka bara runt. Det är det svåraste, så det är lika bra att börja tidigt. Får se om vi hinner smyga in det lite ordentligt på bara två dagar...


Z har ännu inte förstått pyschen riktigt, det är svårt att tänka ut åt höger från ett stopp tex. Så då gör vi inte det, utan tar det "i farten" så att säga. Oj vad svårt allt är att förklara, märker jag! Men väldigt nyttigt att försöka formulera för sig själv, vad jag egentligen håller på med. Liksom.

Av Anja - 1 februari 2014 17:33

Jag har varit och kidnappat Pers o Bigittas Z för vallningsläger ett par dagar.

Tänkte blogga lite om varje träningspass, så att husse och matte kan följa sin guldklimps förehavanden på Öland.

Det har ju snöat uschligt ett par dagar nu och kurserna i helgen har jag måst ställa in, det är snöigt och väldigt halt på banan. Som tur är, är det dock absolut vallbart i fårhagen!


Lördag em, pass nr 1. Effektiv tid knappt 15 minuter.

Förutsättningarna var 4 lättflyttade får i oval fålla på ca 13 x 8 meter. Jag ville börja så, med fokus på attityd och se om "Ligg ner" fortfarande satt i minnet. Det är trots allt ingen regelbunden kontakt med djur och därmed blir det ju extra spännande och häftigt varje gång. Lite nyhetens behag sådär och jag känner, att jag är tvungen att peta in en aning lydnad för att "få till det", både jag och Z ska hinna med i huvudet. En egen hund hade i princip sett fåren varje dag, där kan jag jobba mer med enbart känsla och få till en annan vana och ett lugn i hunden.


I vilket fall fick han ha lina på, släpandes i marken och jag introducerade min lilla flärp. Z visade sig riktigt känslig för lite prassel med flärpen -bra! De är INTE hårda i skallen, de här ungarna, så man får vara försiktig med att trycka till för mycket. Bara försktigt markera lite och sedan massor av beröm. Dock vill jag såklart se en reaktion och lite ödmjukhet inför uppgiften.


Z fick prova att röra sig rakt mot djur och gå efter utan att runda. (Svårt, då är linan bra) Liggen satt som smäck, oavsett var jag befann mig. Superbra! Jag använder dock inte liggen när det går fort, som broms, utan försöker lägga i situationer där han ändå är lugn och det faller sig naturligt. Där han speedade upp en aning använde jag istället röst och i förebyggande syfte ibland flärpen. Det fungerade fint. Vi körde en del balans, lite smack och pysch. (Starta rakt mot djur/gå upp i balans) Z tycker det är jobbigt att runda åt höger, så vi testade lite varianter, tills det gick fint att pyscha honom åt höger från ett liggande. Han gjorde det till slut lugnt å fint, om dock tight.


Jag bryr mig inte om att han vill vara aningen nära i detta läge, de är bara (snart) 9 månader och det viktiga är attityd, självförtroende och att skapa förståelse för vad vi människor vill (och inte vill) att de ska göra hos fåren.


Jag ska se om någon kan filma nästa gång. Just nu ligger det iaf fyra bc och sover nöjt.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards