anjasflock

Direktlänk till inlägg 18 december 2014

2014: Dammen

Av Anja - 18 december 2014 14:52

Året som gått, vattnen i trädgården!

Andra hela säsongen som dammägare... Alla fiskar klarade sin första vinter ute, hurra! Bryggan var klädd i frigolit och därunder låg en syresten och bubblade vintern lång, för att hålla öppen yta. Det är viktigt att vädra ut sumpgaserna. Groplöjorna var jag aldrig orolig för, däremot visste vi ju inte säkert, att de nordamerikanska solabborrarna skulle stå ut. I mars släppte isen.

     

I mitten av maj satte jag igång nästa projekt, att skapa en liten göl invid skuggdäcket. En pendang till själva dammen, men utan någon som helst apparatur, inga fiskar och en herrans massa växter. Den tog över platsen från mina kompostbingar och ska bli en skuggig liten oas -tänk skogstjärn! Fast förutom mossa och strutbräken, även med tre härliga buddlejor och syren! Även en doftpion får plats.

Jag är själv förvånad över, hur fort växterna etablerade sig, trots skuggan! Även en och annan padda flyttade raskt in.

             

I början av säsongen tippade jag i ett medel mot trådalger, Blanket Answer. Det består mestadels av zinkoxid. Vi hade vansinnigt mycket trådalger i höstas... Detta känns okej att använda, tycker jag. Sedan har jag fyllt på med flytande kornhalmsextrakt under hela säsongen. Naturligtvis har vi haft lite olika alger och påväxt ändå, det ingår liksom i kretsloppet. Under en period, precis innan Öland Spirar, var vattnet totalt ogenomsiktligt! Det klarna upp av sig själv, precis lagom till Öppen Trädgård. Puh! Alger:

   

Nya firrar inköptes: 10 små kvicka Rainbowshiner (Skulle varit Red Shiner...) och fem Sandkrypare. Jag lyckades även sälja en hel drös yngel av fjolårets fina solabborreyngel. Efter en del tålamodskrävande fiskeri, fick även tre stora, fina Guldidar ett nytt hem. Till våren -15 hoppas jag på en tur till Tyskland för att inhandla Bitterlinger, Elritsa och väderål. Bland annat.

Nedan: Yngel på väg till nya hem. Nästa bild visar de nya invånarna!

   

Inga paddägg detta år, vad synd! Däremot en klunga med grodägg, tyvärr föll de snabbt offer för fiskarna. Numera kan jag ju flytta över dem till gölen där det är fiskfritt! Under sensommaren låg det plötsligt små, avlånga ägg och flöt på ytan. Ingen kunde säga vad det var och även dessa blev raskt uppätna!

     

Nya växter för året blev vattenklöver, vattenax (doftar härligt!) och fackelblomster. Jag kunde även dela den vackra pontederian till många nya plantor. Efter bara en säsong! Jag har även plockat och planterat en massa vattenmynta (avgränsade) och så köpte jag Mexikanske ekblad som växte otroligt snabbt och låg vackert på ytan. Den överlever dock inte vintern sägs det... Några nya dvärgnäckrosor är planterade och i år har Mayla blommat helt otroligt och hennes blad är ENORMA! Den vita Virginalis kom dock dåligt i år.

                           

Vad gäller växter under ytan så var det vattenpesten som växte på bäst. Jag gillar hornsärven bättre, den växte också, men blev inte lika stor som förra året:

 

Jag avslutar med några blandade bilder från sommarens dammeri och längtar som en tok till våren!

                 

 
ANNONS
 
Sofia

Sofia

19 december 2014 07:54

Älskar att få kika in i din trädgård. Precis vad man behöver nu när det bara är grått och mörkt. :-)

http://www.baraomfiasflock.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anja - 16 februari 2017 10:40

12-14 maj är det dax igen! Välkomna till öland och såklart Bläsinge bygata på vårfest. Här hemma håller vi som vanligt Öppen trädgård, med både fiskdamm, sköldpaddsdamm och lilla gölen, full av grodyngel. Här finns även kryddgård, stenläggningar, l...

Av Anja - 23 september 2016 14:26

Konstnatten fredag den 30 september kl. 19-24: Nattvandring i dammträdgården. Medtag gärna ficklampa! Vi bjuder på en mysig rundtur bland dammarna i skenet av marchaller och ljusslingor.   Lördag den 1 okt håller vi Öppen Höstträdgård...

Av Anja - 18 juni 2016 09:31

Välkomna till Bläsinge bygata och Norra Möckleby på öppna trädgårdar, konst och konsthantverk! Självklart håller även jag öppet, med trädgårdsinspiration, betongkrumelurer, dammar mm. Vi hade massor av besökare under Spirar-dagarna, så jätteroligt....

Av Anja - 25 maj 2016 19:30

Ja hej å hå, nu är det dax igen..... Jag trädgårderar och gjuter betongkrumelurer för glatta livet. Försöker passa in hunderi och valpbestyr samtidigt. Så roligt och så självpåtaget jobbigt! Puh!   Varmt välkomna till Bläsinge 27-29 maj! Här är f...

Av Anja - 21 januari 2016 14:28

Det har varit ett händelserikt trädgårdsår och tack vare en engagerad och händig man, har vi genomfört ett par drömprojekt! Per byggde färdigt det nya staketet mot vägen och en ny gånggrind. Himmel så bra det blev!!     Innan Öland Spirar, bestämd...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anjasflock med Blogkeen
Följ anjasflock med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se