anjasflock

Senaste inläggen

Av Anja - 18 december 2014 14:52

Året som gått, vattnen i trädgården!

Andra hela säsongen som dammägare... Alla fiskar klarade sin första vinter ute, hurra! Bryggan var klädd i frigolit och därunder låg en syresten och bubblade vintern lång, för att hålla öppen yta. Det är viktigt att vädra ut sumpgaserna. Groplöjorna var jag aldrig orolig för, däremot visste vi ju inte säkert, att de nordamerikanska solabborrarna skulle stå ut. I mars släppte isen.

     

I mitten av maj satte jag igång nästa projekt, att skapa en liten göl invid skuggdäcket. En pendang till själva dammen, men utan någon som helst apparatur, inga fiskar och en herrans massa växter. Den tog över platsen från mina kompostbingar och ska bli en skuggig liten oas -tänk skogstjärn! Fast förutom mossa och strutbräken, även med tre härliga buddlejor och syren! Även en doftpion får plats.

Jag är själv förvånad över, hur fort växterna etablerade sig, trots skuggan! Även en och annan padda flyttade raskt in.

             

I början av säsongen tippade jag i ett medel mot trådalger, Blanket Answer. Det består mestadels av zinkoxid. Vi hade vansinnigt mycket trådalger i höstas... Detta känns okej att använda, tycker jag. Sedan har jag fyllt på med flytande kornhalmsextrakt under hela säsongen. Naturligtvis har vi haft lite olika alger och påväxt ändå, det ingår liksom i kretsloppet. Under en period, precis innan Öland Spirar, var vattnet totalt ogenomsiktligt! Det klarna upp av sig själv, precis lagom till Öppen Trädgård. Puh! Alger:

   

Nya firrar inköptes: 10 små kvicka Rainbowshiner (Skulle varit Red Shiner...) och fem Sandkrypare. Jag lyckades även sälja en hel drös yngel av fjolårets fina solabborreyngel. Efter en del tålamodskrävande fiskeri, fick även tre stora, fina Guldidar ett nytt hem. Till våren -15 hoppas jag på en tur till Tyskland för att inhandla Bitterlinger, Elritsa och väderål. Bland annat.

Nedan: Yngel på väg till nya hem. Nästa bild visar de nya invånarna!

   

Inga paddägg detta år, vad synd! Däremot en klunga med grodägg, tyvärr föll de snabbt offer för fiskarna. Numera kan jag ju flytta över dem till gölen där det är fiskfritt! Under sensommaren låg det plötsligt små, avlånga ägg och flöt på ytan. Ingen kunde säga vad det var och även dessa blev raskt uppätna!

     

Nya växter för året blev vattenklöver, vattenax (doftar härligt!) och fackelblomster. Jag kunde även dela den vackra pontederian till många nya plantor. Efter bara en säsong! Jag har även plockat och planterat en massa vattenmynta (avgränsade) och så köpte jag Mexikanske ekblad som växte otroligt snabbt och låg vackert på ytan. Den överlever dock inte vintern sägs det... Några nya dvärgnäckrosor är planterade och i år har Mayla blommat helt otroligt och hennes blad är ENORMA! Den vita Virginalis kom dock dåligt i år.

                           

Vad gäller växter under ytan så var det vattenpesten som växte på bäst. Jag gillar hornsärven bättre, den växte också, men blev inte lika stor som förra året:

 

Jag avslutar med några blandade bilder från sommarens dammeri och längtar som en tok till våren!

                 

ANNONS
Av Anja - 2 december 2014 12:19

Alltså, inte för att skryta... eller jo. Just för det:


Jag VET att min bok Bland vallmo och väsen aldrig kan bli fel som present! Så nu kör jag ett decembererbjudande:

100 kr + porto, 10 kr. Köper du två eller fler, bjuder jag på frakten! Mejla din beställning till

anja.giermann@telia.com


Om boken:

Hur gick det egentligen till när svärmor blev en trollslända? Vad har småfolken att säga om hur vi sköter våra åtaganden och får man ta trädgården med sig in i himlen?


Följ ett öländskt medium på trädgårdstur bland vajande tulpaner, spralliga sommarblommor

och doftande rosendamer. Kanske finns svaren här någonstans bland vallmo och väsen? Mellan himmel och sandjord.

 


ANNONS
Av Anja - 26 november 2014 14:59

Chili

Min klippa, min bästa agilitykompis, min mesta hjälpreda på kurserna, min surtant, min knäppa applådneurotiker... Hur kan det gå sååå fort??? 11 år idag?! Redan?! Jag skriver med en stor klump i halsen och en ännu större tacksamhet i mitt hjärta. Jag kan bara inte föreställa mig framtiden utan en galen Chili.


Hon är pigg och tokig och sur (på de andra) som vanligt. Lite olydigare på promenaderna. Kanske börjar hon se dåligt? Igår kväll på valpkursen hittade hon inte kamptrasan som jag kastat 1 meter framåt...? Oj. Jag har upptäckt två knölar i hennes ena lårmuskel bak. Jag känner på dem ibland och tänker... fettknöl. Och hoppas. Jag vet att hon har artros i ryggen och handlederna fram.


Men; Hon kör agility så det ryker med mina kursare och på träning, hon är precis som förr på promenaderna= Hopplös, genom att springa baklänges framför fötterna på mig och uppfodrande GLO på mig: Säg nåt, kasta nåt, ge mig en uppgift. Älskar dig nu och för alltid, mitt hjärta. Hoppas himlen har tålamod och väntar lääääänge än.

   


Av Anja - 31 oktober 2014 11:26

Lilla Ellen brukar få önska Happy Halloween, så även i år!

Sedan skickar jag många kramar till mamma, pappa, Gottie och svärföräldrarna i himmelen. Hoppas ni fixar ett eget partaj och har överseende med alla oss dödliga, våra strävanden och misslyckanden och att ni stolt ler åt allt som vi faktiskt åstadkommer också! 


Alla vovvar som gått i förväg... Hoppas himlen presentar er med smaskigheter! Tack för att ni funnits i mitt liv.


 

Av Anja - 25 september 2014 10:38

Skördefesten 2014!!!

Tänk att det redan är dags igen, helt otroligt... I år är vi med här hemma fredag-lördag.


Konstnatten, 26 september från ca 15.00-midnatt: Öppen Trädgård och Nattvandring i trädgården. Lammskinn, utställning, boken Bland vallmo och väsen.

Lördagen 27 sept 11-17 ca. Öppen Höstträdgård! Välkomna!!!

 

Av Anja - 4 juni 2014 18:30

Idag, den 4 juni, fyller Piratkullen tre månader!

Grattis på er, sötnosar! För Davids del, firades det med en liten svängom i 25:an -ingen film tyvärr. Det blev lina på, jag känner att han har så jäkla mycket spring i tassarna att jag inte vill låta det eskalera. Fåren skötte sig bra, när de märkte att matte hade lilleman under kontroll (nåja) och blev lite mindre springiga.


Det är ju en konst i sig, att låta en sån liten träffa får i lina, utan att varken påverka för mycket, eller plocka bort braigheter. Små tendenser syns redan: Hyfsat lätt att släppa i sidled, stor känsla för att hålla djur (mot staket) och läsa djuren (förutseende), ganska bra avstånd och sätter/lägger sig med koncentration när han känner att fåren är under kontroll. Vänster är ett väldigt bra håll tycker han. Lite stissigt när jag testade att hålla djuren åt honom, då kommer han för nära (inga bitförsök) och det blir farligt -han är ju bara en liten bebis. Vill inte riskera att han blir trampad eller stångad.

Så vi nöjde oss med att inse att man kan GÅ efter djur, tassarna måste inte springa.

Det är häftigt hur han själv redan känner av, att kunna hejda fåren bakifrån genom att gå ut åt sidan.


Ja, fö finns en del att berätta om kennelhosta, trädgård, damm, uteblivna agilitytävlingar osv. Men jag nöjer mig med en liten bildkavalkad. David fick en valporbee med hundgodis inuti och såklart snodde mamma Q den omgående:


Mamma! Den fick ju JAG!


 

Den e min juuueee!

 

Mmmmmmiin...

 

GE TILLBAKA!!!!

 

Mitt gnag.... släpp!

 

Hjälp?

 

HA!

 


Av Anja - 18 maj 2014 11:00

Heeeej mormor! Här kommer lille jag! Jag tycker också om ben!

 

Få smaka? Vavavaa?

 

SMAKA!

 

Bara liiiiiiiite.....?

 

SMAKASMAKASMAAAAAAAAAKA!!!!

 

Meeeeehh...

 

Av Anja - 7 maj 2014 07:46

Tänk att för prick ett år sedan, gick jag övertrött runt och var lycklig för vår första kull här hemma! I lådan låg mamma Jaffa med fem små valpar... Helt sanslöst att gänget redan är "stora!" Jag är så tacksam för mina duktiga, engagerade valpköpare och nya vänner i livet! Vad ska det bli av dessa tonåringar?  

GRATTIS till Flash, Z, Nikki, Mingla och Stikkan!


Och igår åkte sista ur Piratgänget, hela vägen upp till Ludvika! Jo, det var allt lite ledsamt i hjärtat... Sen insåg jag plötsligt, att nu har ju faktiskt även JAG blivit med valp. På riktigt liksom! Välkommen lille David! I skrivande stund busar både Jaffa och Qvicka med lilleman, så tråkigt har han ju inte. Försöker få honom att sluta tutta, så stackars Q går omkring med både t-shirt och husses kalsonger om magen...


Idag ska det städas och packas husbil, för i eftermiddag drar jag, David, Jaffa o Q till Breviksnäs och två-dagars vallhundskurs. Hjälp så ringrostiga vi är och vad roligt det ska bli. Till helgen väntar två dagar med Öland Spirar (håll tummarna för SOL!) och sen kanske livet blir lite mer vardagligt igen? Eller nåt.


Metas bilder på barna:

             

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anjasflock med Blogkeen
Följ anjasflock med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se