anjasflock

Senaste inläggen

Av Anja - 14 februari 2014 14:16
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
ANNONS
Av Anja - 10 februari 2014 15:33

Imorgon är det på dagen 6 veckor sedan första parning och Qvicka har börjat få en tydlig mage.

Ovanifrån syns det tydligt en mindre fotboll bakom revbenen, men ffa känns den, när man stryker med händerna neråt över ljumskarna. Det är svårt att fota hennes tillstånd, då ser hon inte dräktig ut... Det verkar vara boom på hanvalpar i år och jag HOPPAS HOPPAS på några små töser där inne -att välja bland!


Tre veckor kvar innan vi vet något alls och det börjar trilla in förfrågningar. Jätteroligt och jättespännande! Vilka nya vänner ska vi få i Eyes On-gänget?

   

Hittade ett par bilder på Mingla också, alltså DEN lilla damen... Hon har så jäkla skön attityd och är faktiskt lite speciell. Självständig (på gott och ont), har humör och i fårhagen riktigt LETAR hon efter ögonkontakt med fåren. Det är som om hon vekligen, verkligen vill att någon ska ha mage att utmana henne... "Looking at me??!"

Så utstuderad har jag inte sett någon hund innan, faktiskt. Puh, vad månde bliva??

  

   


ANNONS
Av Anja - 6 februari 2014 16:43

Nattsländelarver (husmask) har jag några i kallvatten-akvariet, där borrarna bor.

De följde liksom med när jag var och håvade vattenloppor. De skyddar sig genom att klä sig i pinnar, växtdelar och grus (föredrar olika) och det är bara framkroppen som sticker ut.


Idag hade visst en av dem fått en fripassagerare som idogt fösökte sno material av sin kompis! Kolla vad de jobbar och sliter! Och så mitt i allt, hittar de lite gammal räka på botten å tar fikapaus. Då fick borrarna lite fika också. De har börjat visa lite färg nu, men ännu är det långt till de häftiga turkosskimmrande fläckarna.

Av Anja - 4 februari 2014 13:36

Sista passet innan hemfärd, nr 7.

Egentligen bara repetitioner: Slappna av, respektera djuren, hitta egna tempoväxlingar och stopp.

Slappna av åt vänster ffa och gå lite rakt på. Satte kameran på staketet, därav kvalitén... Hmm och blåst i micken, så den här gången får ni stå ut med musik! Ha!


Nu får lillkillen, snart 9 månader, smälta allt detta någon vecka. Nästa gång vill jag ta ut ett knippe får på stora vallen och gå så långt ner att de inte har drag någonstans. Så skaffar vi oss utrymme för fösning. Får se om planen håller.Av Anja - 3 februari 2014 17:54

Pass 5 efter lunch idag. Tid: Drygt 10 minuter. (Lite för länge)

Hm, hade ju inte räknat med att det skulle kännas lika bra -det gör av någon anledning inte det andra gången har jag märkt. Det gjorde det inte heller! Det var mer stret i linan så den släppte jag snabbt. typiskt också, när nu Lina var så gullig att filma! Men pass 5 hamnade vi helt enkelt i lite vanlig hederlig svenskdrivningskoma. Ta det lugnt där bakom, hitta din broms och lita på att jag sköter fåren framtill.


För dom som sett Z innan kanske det är lite skillnad, han börjar bli samarbetsvillig och reglerar själv tempo bra emellanåt. Liggen kommer automatiskt i bra lägen. Det är nog mest jag som tycker att den här typen av träning är... tråkig! Men det här femte passet fick vi inte riktigt samma coola fårgäng och inte heller läge, där jag kan jobba mer med hans egen vallning. Alltså, där jag INTE befinner mig framför fåren hela tiden. Jaja, vad är väl en bal på slottet?


Pass 6...

Då var vi plötsligt på banan igen!!   

Och kamerabatteriet slut!! Men fan alltså... Tur jag har vittnen;)

För då kunde jag börja mecka lite med fösning och ur-balansträning igen. Kul kul!! Och fin fin liten hund igen!

Effektiv tid ca 5 minuter. BRA på mig, Anja!


Alltså, jag är inte helt nöjd med detta, men okejokej, här kommer film på pass nr 5 (Och bara för att, så HÖRS jag. Ingen musik)


Av Anja - 3 februari 2014 10:42

Pass nr 4.

Tre lugna får i 25an. Lina o långpisk. Fokus: Att gå bakom djur+hjärna. Effektiv tid: 5 minuter.


Snacka genombrott! Idag hade vi ett riktigt HALLLELUJA-MOMENT  

Började med att ställa ifrån mig pisken och gå snett bakom Z med ganska lång lina. Starta rakt på med smack. Han gick FINT; Lugnt, med koncenbtration och slak lina! Hurra! Vi fortsatte så ett par varv runt 25an, att bara kunna följa efter. Visst tänker han runt emellanåt, givetvis, men jag försökte rigga så att det blev naturligt att gå rakt och bara runda så pass det behövdes för att låta fåren byta riktning å så rakt igen.


Vid några tillfällen tränade vi yttepytte stunder av tålamod: Att bara hålla dem mot staketet och mota i sidled vid behov. Inte damma på rakt fram. Gick fint. La även till klappen lite mer på allvar= Att komma åt mitt håll (ur balans) för att byta fösriktning. Det finns ju delade meningar om klapp-hjälp, själv tycker jag det är ett BRA hjälpmedel! Det ska ju aldrig vara en kom intill-föraren-signal, utan bara en riktningshjälp.

På Z fungerar den fint åt vänster, dåligt åt höger. Måste fixa bättre situationer där, så det blir naturligt. Att han ska VILJA komma åt dett hållet.


Efter några minuter tog jag långpisken och vi körde lite cirkel/balans istället. Förväntade mig urladdning men ICKE! Han fortsatte precis lika fint! I drivningarna la jag på time efter svängarna= Bryt flank och kom rakt efter djur. Det funkade! Istället för att fortsätta pendla av ren iver och centrifugalkraft, bromsade han in och gick rakt. Hejdade sig SJÄLV dessutom.


När det var så fint att tårna krullade sig i Muckbootsen bröt jag. (Duktiga jag!) Pussade den lilla hunden och gick hem. 5 minuter superträning!

Av Anja - 2 februari 2014 16:29

Pass nr 3, fyra får i 25an.

Hej å hå, nu blev det fart under tassarna, inga dumheter men lite me spring än hjärna, typ. Jag bytte från flärp till långpisk för att få "längre arm." Efter lite meckande gjorde han några fina koncentrerade (korta) fösningar. Fick även till ett par små minihämt. En superbra, koncentrerad vanlig drivning -fasen DEN skulle vi haft på film!

Men överlag kändes det lite okontrollerat, jag tror främst det beror på min egen brist på planering. Det blev lite av att få-se-vad-som-händer över det hela. Shame about the handler!


Men för Z´s del var det troligtvis inget direkt negativt (inte för fåren heller), han sanlade helt enkelt lite till erfarenhet. Och jag kände att det finns ett spår av lyhördhet som jag inte riktigt sett innan, att kunna bryta en cirkelrörelse för att gå rakt på och tvärt om. Det är ett bra steg framåt! Imorgon startar vi om i 25an, sen blir det nog hela flocken ute i hagen en sväng tror jag.


Lite bilder på mamma Jaffa och hennes två fina barn:

         

Av Anja - 2 februari 2014 10:33

Pass 2: 4 lättflyttade får i stora fållan.

Effektiv tid 10 min. Målet var främst att slappna av och minska på "inhoppen" då fåren står stilla mot stängsel, genom att hjälpa till att tänka runt. (Regn, så ingen film)


Z behöver jobba upp tålamod att bara stå och trycka på fåren utan att vilja sprätta igång dem, men vi struntar i det nu och försöker hålla så mycket rörelse som möjligt. När tex fåren hamnar mot staketet, vilket de gör hela tiden även om fållan är stor, ser jag till att vara där och "skydda" dem. Så fort Z tänker ordentligt åt sidan (vilket håll som helst) så bjuder jag på den rörelsen och han får gå runt och plocka ut. Det är så tydligt att om det tar lite för lång stund, kommer en urladdning då och rörelsen runt blir snabb och tjoheijig;) Då gör vi om och ser till att det blir lite lugnare nästa gång. Emellanåt gick jag även igenom flocken, klappade och tog undan honom. Det får inte gå för mycket mönster i träningen, sånt fastnar så jäkla fort!


Så det vi gjorde nu, var eg mest att "dansa" med djur å förare, lyssna och göra saker med hjärnan ÄVEN om tassarna pinnar lite fort. Jag la också till många inkallningar, typ: Jag går bakom/bredvid beredd med linan, Z ligger på avstånd från fåren, får smack och går mot djur. Ligg och så inkallning när han inte kan komma närmare fåren utan att skrämma dem. För att få honom lite villigare att släppa djuren och komma fick han allt som oftast bara fortsätta från mig igen och göra ett microhämt. Lite spänd åt höger, jättefin åt vänster. Han kom riktigt fint på inkallning efter några gånger och reste sig även och gick MOT djur med koncentration.

Jag vill egentligen att han så fort det bara går, ska komma igång att GÅ med djur (utan mig på andra sidan flocken), inte tänka bara runt. Det är det svåraste, så det är lika bra att börja tidigt. Får se om vi hinner smyga in det lite ordentligt på bara två dagar...


Z har ännu inte förstått pyschen riktigt, det är svårt att tänka ut åt höger från ett stopp tex. Så då gör vi inte det, utan tar det "i farten" så att säga. Oj vad svårt allt är att förklara, märker jag! Men väldigt nyttigt att försöka formulera för sig själv, vad jag egentligen håller på med. Liksom.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anjasflock med Blogkeen
Följ anjasflock med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se